Οδοντιατρική ελάχιστης παρέμβασης

Υπηρεσίες
Κλείσε Ραντεβού

Οδοντιατρική ελάχιστης παρέμβασης

Στο ιατρείο μας εφαρμόζονται τεχνικές αντιμετώπισης της τερηδόνας με την τεχνική της ελάχιστης παρέμβασης που δεν απαιτούν αναισθησία και κάνουν την οδοντιατρική θεραπεία εντελώς ανώδυνη.

Ηall Ανοξείδωτες Στεφάνες : Σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν μπορεί να συνεργαστεί για την τοποθέτηση σφραγίσματος, και η τερηδόνα έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του δοντιού, χωρίς ωστόσο να προκαλεί πόνο, υπάρχει η εναλλακτική της τοποθέτησης ανοξείδωτης στεφάνης με την τεχνική Ηall. Σε αυτή την περίπτωση το δόντι διαχωρίζεται από τα διπλανά με χρήση ελαστικών δακτυλίων, απομακρύνεται η πλάκα και το μεγαλύτερο μέρος της τερηδόνας και τοποθετείται η στεφάνη χωρίς να απαιτείται αναισθησία.

Προληπτικά σφραγίσματα : Στις περιπτώσεις που η τερηδόνα έχει προσβάλει επιφάνειες των δοντιών εύκολα προσβάσιμες ή όταν η τερηδόνα δεν είναι βαθιά ο οδοντίατρος μπορεί να την αφαιρέσει χωρίς αναισθησία. Στη συνέχεια τοποθετείται σύνθετη ρητίνη (λευκό σφράγισμα) για την αποκατάσταση του δοντιού και το υπόλοιπο δόντι καλύπτεται από υγρή ρητίνη, για να προληφθεί ο επανατερηδόνισμός του.

τερηδόνα

Μικροαποτριβή : Σε περιπτώσεις αρχόμενων τερηδόνων στα μπροστινά δόντια, που δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα, εφαρμόζουμε την τεχνική της μικροαποτριβής. Με την τεχνική αυτή αποκαλύπτουμε, με μια όξινη πάστα, την επιφάνεια του δοντιού που είναι πορώδης και δημιουργεί την όψη λευκής κηλίδας και στη συνέχεια την εμποτίζουμε με υγρή ρητίνη.

Φθοριούχος Άργυρος : Σε περιπτώσεις που η τερηδόνα είναι σε αρχικά στάδια ή ο ασθενής δεν μπορεί να συνεργαστεί για την τοποθέτηση σφραγίσματος και η τερηδόνα έχει προσβάλει επιφάνειες των δοντιών εύκολα προσβάσιμες, χωρίς ωστόσο να προκαλεί πόνο, υπάρχει η εναλλακτική θεραπεία με φθοριούχο άργυρο. Σε αυτή την περίπτωση απομακρύνεται η οδοντική πλάκα και η τερηδόνα επαλείφεται με το βερνίκι φθοριούχου αργύρου. Η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και η τερηδόνα αναχαιτίζεται. Μειονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι το γεγονός πως η τερηδόνα βάφεται μαύρη. Ωστόσο σε δεύτερο χρόνο αν το δόντι πρόκειται να παραμείνει για μερικά χρόνια ακόμη, οι τερηδόνες μπορούν να αποκατασταθούν με κάποιο αισθητικό υλικό όταν ο ασθενής γίνει πιο συνεργάσιμος.