Προληπτική ορθοδοντική

Υπηρεσίες
Κλείσε Ραντεβού

Προληπτική ορθοδοντική

Μηχανήματα Διατήρησης Χώρου

Σε περιπτώσεις εξαγωγής πίσω δοντιών σε νεαρή ηλικία (πριν τα 10 χρόνια) συνήθως είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενός μηχανήματος διατήρησης του χώρου. Το μηχάνημα αυτό τοποθετείται στα διπλανά δόντια από αυτό που αφαιρείται και κρατά το χώρο μέχρι να έρθει το καινούργιο που θα το διαδεχτεί. Η διαδικασία τοποθέτησης τους είναι τελείως ανώδυνη, χωρίς να απαιτείται αναισθησία και προσομοιάζει με τη διαδικασία τοποθέτησης ορθοδοντικών μηχανισμών (σιδεράκια) πίσω δοντιών.

Σε περιπτώσεις που τα παιδιά εμφανίζουν κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα στην νεογιλή ή νεαρή μεικτή οδοντοφυΐα (3-8 ετών) ο παιδοδοντίατρος μπορεί να προβεί σε προληπτική ορθοδοντική θεραπεία. Η θεραπεία αυτή στόχο έχει να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη των γνάθων και των δοντιών. Τα ορθοδοντικά προβλήματα στη νεογιλή και νεαρή μεικτή οδοντοφυΐα που χρήζουν θεραπείας είναι:

 

Σταυροειδής σύγκλειση

Φυσιολογικά τα πάνω δόντια καλύπτουν λίγο τα δόντια της κάτω γνάθου. Στις περιπτώσεις που τα πάνω δόντια βρίσκονται εσωτερικά των κάτω δοντιών λέμε ότι ο ασθενής έχει σταυροειδή σύγκλειση. Η σταυροειδής σύγκλειση μπορεί να αφορά τα πρόσθια δόντια (πρόσθια σταυροειδής σύγκλειση), τα πίσω δόντια (οπίσθια σταυροειδής σύγκλειση) ή και τα δύο. Είναι σημαντικό να διορθώνουμε τη σταυροειδή σύγκλειση το συντομότερο δυνατό, ώστε να αφήσουμε την άνω γνάθο να αναπτυχθεί σωστά. Η διόρθωση είναι αρκετά εύκολη και γίνεται με μασελάκια ή με ακίνητα πίσω σιδεράκια. Η διόρθωση συνήθως ολοκληρώνεται σε 1 με 3 μήνες αλλά στη συνέχεια οι μηχανισμοί πρέπει να παραμείνουν για περίπου 6 μήνες για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Στοματικές έξεις

Στις περιπτώσεις που οι μικροί ασθενείς έχουν κάποια στοματική έξη, όπως χρήση πιπίλας ή θηλασμό δακτύλου, ο παιδοδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει ώστε να κλείσει το κενό μεταξύ των γνάθων. Αρχικά είναι σημαντικό να σταματήσουμε την έξη, έτσι ώστε να μη συνεχίζει η αιτία που προκάλεσε το πρόβλημα. Στη συνέχεια τοποθετούμε ένα ακίνητο μηχάνημα που υπενθυμίζει στον ασθενή να μη βάζει το δάχτυλο του στο στόμα ενώ αποκλείει τη γλώσσα από το να τοποθετείται στον κενό χώρο και να διατηρεί το άνοιγμα.

Έκτοπη ανατολή δοντιών

Μερικές φορές τα μόνιμα δόντια μπορεί να βγουν σε λάθος θέση, να καθυστερούν να βγουν στο στόμα ή/και να οδηγούν σε πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παιδοδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει με ορθοδοντικούς μηχανισμούς (σιδεράκια) να επανακτηθεί ο χώρος ώστε να βγουν τα μόνιμα δόντια στην κανονική τους θέση.