Επειγοντα περιστατικα

Επειγοντα περιστατικα

Τα παρακάτω ορθοδοντικά επείγοντα περιστατικά και η αντιμετώπισή τους αναφέρονται με αύξουσα σειρά σοβαρότητας. Η πλειονότητα αυτών αντιμετωπίζεται εύκολα από τον ασθενή ή την οικογένειά του. Μόνο τα περισσότερο σοβαρά επείγοντα μπορεί να απαιτούν την άμεση παρέμβαση ενός ορθοδοντικού.

ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΤΡΟΦΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Αυτό δεν πρόκειται επί της ουσίας για επείγον, αλλά μπορεί να προκαλεί δυσανεξία και να είναι ενοχλητικό για τον ορθοδοντικό ασθενή. Αντιμετωπίζεται εύκολα με καλό βούρτσισμα ή με τη χρήση οδοντικού νήματος. Κάντε ένα κόμπο στη μέση του νήματος για να διευκολύνετε την απομάκρυνση των τροφών. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ένα μεσοδόντιο βουρτσάκι ή οδοντογλυφίδα.

ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΕΣΕΩΝ

Μικροί ελαστικοί δακτύλιοι ή λεπτές μεταλλικές προσδέσεις κρατούν το σύρμα στο ορθοδοντικό άγκιστρο. Εάν η ελαστική πρόσδεση βγει, είναι δυνατόν να μπει στη θέση της με ένα τσιμπιδάκι. Εάν η μεταλλική πρόσδεση σπάσει, απλά αφαιρέστε τη με ένα τσιμπιδάκι.

Εάν η μεταλλική πρόσδεση προεξέχει και σας τραυματίζει το χείλος, αλλά δεν έχει σπάσει, μπορεί να επανέλθει στη θέση της με το ξύλινο άκρο ενός σπίρτου ή με τη γόμα ενός μολυβιού. Αν δεν μπορείτε, απλά τοποθετήστε λίγο ορθοδοντικό κερί και κλείστε ραντεβού με τον ορθοδοντικό σας.

Φυσικά, όταν μια πρόσδεση βγει ή σπάσει, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες. Να εξετάζετε προσεκτικά όλες τις προσδέσεις. Διακόψτε άμεσα τη χρήση διαγναθικών ελαστικών (μεγάλα λαστιχάκια), όσο οι προσδέσεις έχουν αποσπαστεί.

ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε δυσανεξία για μια ή δύο μέρες μετά τη ρύθμιση των συρμάτων ή την τοποθέτηση των διαφανών ναρθήκων. Η δυσανεξία εκδηλώνεται ως πίεση ή ενόχληση, που όμως γίνεται πιο έντονη κατά τη μάσηση. Σας βεβαιώνουμε ότι η δυσανεξία είναι φυσιολογική και προσωρινή. Λήψη μαλακής τροφής και πλύσεις του στόματος με χλιαρό αλατόνερο βελτιώνουν την κατάσταση. Σε περιπτώσεις που η ενόχληση επιμένει, συνιστούμε τη λήψη κάποιου απλού παυσίπονου (π.χ. Depon, Panadol / όχι ασπιρίνη).

ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΧΕΙΛΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΙΩΝ

Μερικές φορές τα σιδεράκια, όταν πρωτοτοποθετηθούν, μπορεί να είναι ερεθιστικά για το στόμα σας, ειδικά όταν τρώτε ή μιλάτε. Μια μικρή ποσότητα κεριού, που θα σας έχει δοθεί από τον ορθοδοντικό, δημιουργεί έναν εξαιρετικό φραγμό ανάμεσα στους μαλακούς ιστούς του στόματος και το μέταλλο. Πάρτε μια μικρή ποσότητα κεριού και δημιουργήστε μια μικρή μπάλα μεγέθους μπιζελιού. Τοποθετήστε το κερί πάνω από το σιδεράκι που προκαλεί τον ερεθισμό και θα μπορείτε να τρώτε ή να μιλάτε πιο άνετα. Αν κατά λάθος καταπιείτε το κερί, δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί αυτό είναι αβλαβές.

Είναι μια προσωρινή λύση, αλλά πολύ σύντομα τα μαλακά μόρια (χείλη, μάγουλα) τοπικά «σκληραίνουν» και ανθίστανται στην επαφή και τους ερεθισμούς που προκαλούν τα σιδεράκια.

Αν μετατραπεί ο ερεθισμός σε έλκος (πληγή), ακολουθήστε τις οδηγίες της επόμενης ενότητας.

ΕΛΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Κάποιοι ασθενείς έχουν προδιάθεση και είναι ευάλωτοι σε επεισόδια ελκών στο στόμα (άφθες ή ερπητικές λοιμώξεις). Ο τοπικός τραυματισμός από τα σιδεράκια μπορεί να τα προκαλέσει ή απλά να τα επιδεινώσει, ενώ εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το stress, η έλλειψη βιταμίνης Β12, η κακή στοματική υγιεινή, η πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α. Μπορεί να εμφανιστούν μία ή περισσότερες περιοχές εξέλκωσης των παρειών, των χειλέων ή της γλώσσας.
Αυτό δεν είναι υποχρεωτικά επείγον, αλλά μπορεί να σας είναι πολύ ενοχλητικό. Άμεση ανακούφιση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής μικρής ποσότητας σκευσμάτων (υπό την μορφη gel ή spray), που δρουν καταπραϋντικά και επουλωτικά (π.χ. Hy & Al Intermed, Unisept, Aloclair κ.α.), απευθείας επάνω στην εξελκωμένη επιφάνεια με τη χρήση τολυπίου βάμβακος. Υποβοηθητικά, κάνετε πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι και ήπιο αντισηπτικό διάλυμα. Τα έλκη συνήθως υποχωρούν σταδιακά, χωρίς άλλη παρέμβαση.

Σε έλκη που επιμένουν ή είναι σε πολλά σημεία, ενημερώνουμε πάντα τον ορθοδοντικό μας. Αυτός αφού άρει το τοπικό αίτιο τραυματισμού, πιθανόν να μας παραπέμψει σε ειδικό στοματολόγο προς διερεύνηση των αιτίων.

ΣΥΡΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΞΕΧΕΙ

Περιστασιακά, το τελείωμα ενός σύρματος μπορεί να προεξέχει και να σας ερεθίζει το στόμα. Χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι ή τη γομολάστιχα μολυβιού, και πιέστε το σύρμα προς τα δόντια. Εάν το σύρμα δεν μπορεί να μετακινηθεί σε μια άνετη θέση, καλύψτε το με ένα τεμάχιο κεριού και ενημερώστε τον ορθοδοντικό σας.

Στην περίπτωση που το προεξέχον σύρμα είναι υπερβολικά ενοχλητικό και αδυνατείτε να επισκεφθείτε άμεσα τον ορθοδοντικό σας, μπορείτε, σαν τελευταία λύση, να κόψετε το σύρμα στο σημείο αυτό με έναν κοφτερό κόφτη, χρησιμοποιώντας διπλωμένο ύφασμα ή γάζα γύρω από την περιοχή, για να μην καταπιείτε το κομμένο κομμάτι σύρματος.

ΧΑΛΑΡΑ ΑΓΚΙΣΤΡΑ, ΣΥΡΜΑΤΑ ‘Ή ΔΑΚΤΥΛΙΟΙ

Τα άγκιστρα μπορεί να μετακινηθούν από το κέντρο του δοντιού και τα σύρματα να λυγίσουν, εάν φάτε/δαγκώσετε κάτι σκληρό ή παίζετε απρόσεκτα. Ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες διατροφής και φοράτε προστατευτικούς νάρθηκες κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών.

Ορθοδοντικοί δακτύλιοι των οπισθίων δοντιών μπορεί να αποκολληθούν και να χαλαρώσουν, δημιουργώντας τραυματισμό των ούλων.

Διακόψτε την χρήση διαγναθικών ελαστικών ή του εξωστοματικού μέχρι την επανασυγκόλληση του αγκίστρου ή του δακτυλίου από τον ορθοδοντικό σας.

ΚΑΤΑΠΟΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Αυτό είναι σπάνιο σύμβαμα, αλλά δικαιολογημένα είναι ανησυχητικό για τον ασθενή. Σας ενθαρρύνουμε να παραμείνετε ψύχραιμοι.

Μπορεί απλά να έχει προωθηθεί στο στομάχι και να απομακρυνθεί φυσιολογικά. Όμως, αν βήχετε υπερβολικά ή έχετε δύσπνοια, το κομμάτι μπορεί να έχει εισέλθει στο αναπνευστικό σύστημα.

Εάν το κομμάτι είναι ορατό, μπορείτε προσεκτικά να επιχειρήσετε να το απομακρύνετε. Μην επιχειρήσετε τίποτα όμως, εάν πρόκειται να βλάψετε περισσότερο. Εάν το κομμάτι δεν είναι ορατό και πιστεύετε ότι μπορεί να έχει εισέλθει στο αναπνευστικό, καλέστε άμεσα τις πρώτες βοήθειες και ειδοποιήστε τον ορθοδοντικό σας.

(για άμεση παρουσίαση της αντιμετώπισης επειγόντων, δείτε στο πεδίο “πολυμέσα” και κατεβάστε την εφαρμογή μας ΒraceMate®)

error: Content is protected !!