Στοματικη υγιεινη

Στοματικη υγιεινη

Η άσκηση στοματικής υγιεινής κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Όταν έχουμε σιδεράκια, είναι πιο δύσκολο να κρατήσουμε τα δόντια μας καθαρά, γιατί παγιδεύονται σε αυτά τροφές και οδοντική πλάκα. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης τερηδόνας και ουλίτιδας (για τις νόσους αυτές, δείτε στο πεδίο “πολυμέσα” και διαβάστε το φυλλάδιο: «Στοματική υγεία και φροντίδα σε παιδιά και εφήβους»).

Ποια ειναι τα μεσα στοματικης υγιεινης;

αΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ (χειροκίνητη ή ηλεκτρική)

 • βασικό & αναντικατάστατο μέσο στοματικής υγιεινής
 • με απλή κατασκευή & εργονομία
 • με μικρή κεφαλή και τρίχες μέσης σκληρότητας
 • αντικατάσταση το πολύ κάθε 3 μήνες

βΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ

 • υποβοηθητική δράση, δίνοντας δροσερή αναπνοή
 • με φθόριο, λόγω ευεργετικής επίδρασης στο δόντι
 • σε περιορισμένη ποσότητα (μέγεθος “μπιζελιού”)

γΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ

 • απαραίτητο για τον καθαρισμό μεταξύ των δοντιών
 • φτάνει σε σημεία που η οδοντόβουρτσα δεν εισχωρεί

δΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ

 • βοηθητική δράση, δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα
 • περιέχει αντιμικροβιακούς παράγοντες ή και φθόριο
 • χρήσιμο σε επιμένουσες φλεγμονές ούλων

Πως βουρτσιζουμε τα δοντια μας με τα σιδερακια;

Το βούρτσισμα των δοντιών κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής πρέπει να γίνεται με ιδαίτερη επιμέλεια σε δόντια, ούλα και σιδεράκια. Στην αρχή μπορεί να σας παίρνει περισσότερο χρόνο να πλύνετε τα δόντια σας με τα σιδεράκια. Με την εξάσκηση το βούρτσισμα θα γίνει πιο εύκολο, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

1.Ξεκινάμε αφαιρώντας τα κινητά τμήματα των ορθοδοντικών μηχανισμών, όπως τα λαστιχάκια ή το εξωστοματικό.

2.Έπειτα, βάζουμε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας και τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα κάθετα, ακριβώς πάνω, στους ορθοδοντικούς μηχανισμούς και με κυκλικές κινήσεις βουρτσίζουμε περιμετρικά από την μία άκρη στην άλλη, στην άνω και κάτω γνάθο.

3.Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα με γωνία 45⁰, έτσι ώστε οι τρίχες της βούρτσας να είναι σε επαφή με την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και την κάτω επιφάνεια των ορθοδοντικών μηχανισμών. Βουρτσίζουμε με κίνηση “εμπρός-πίσω”, με ελαφριά δόνηση, ανά 2 δόντια και πάντα σε σειρά. Επαναλαμβάνουμε στα δόντια της κάτω γνάθου.

4.Συνεχίζοντας, τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα με γωνία 45⁰, έτσι ώστε οι τρίχες της βούρτσας να είναι σε επαφή με την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, τα ούλα και την άνω επιφάνεια των ορθοδοντικών μηχανισμών. Βουρτσίζουμε με κίνηση “εμπρός-πίσω”, με ελαφριά δόνηση, ανά 2 δόντια και πάντα σε σειρά και πάνω στα ούλα. Επαναλαμβάνουμε στα δόντια της κάτω γνάθου.

5.Αφού ολοκληρώσουμε το βούρτσισμα στην εξωτερική επιφάνεια όλων των δοντιών στην άνω και κάτω γνάθο, συνεχίζουμε με το βούρτσισμα της εσωτερικής επιφάνειας. Διατηρούμε την ίδια κλίση (γωνία) στη βούρτσα και βουρτσίζουμε πάλι ανά 2 δόντια.

6.Για το βούρτσισμα της εσωτερικής επιφάνειας των προσθίων δοντιών, στρέφουμε την οδοντόβουρτσα κάθετα. Βουρτσίζουμε με κίνηση “επάνω-κάτω” κάθε δόντι ξεχωριστά, μέχρι τα ούλα. Γίνεται χρήση μόνο του πρόσθιου τμήματος της βούρτσας.

7.Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα στη μασητική επιφάνεια των δοντιών και βουρτσίζουμε ανά 2 δόντια με κίνηση “εμπρός-πίσω”. Ξεκινάμε με τα οπίσθια και τελειώνουμε με τα πρόσθια δόντια. Τέλος καθαρίζουμε τη γλώσσα για καθαρή αναπνοή.

Πως χρησιμοποιουμε το οδοντικο νημα;

1.Κόβουμε περίπου 40 εκ. οδοντικού νήματος. Περνάμε την μία άκρη του νήματος μεταξύ του σύρματος και των δοντιών ανάμεσα από τα σιδεράκια.

2.Τυλίγουμε τη μια άκρη στο μέσο ή στο δείκτη του ενός χεριού και το υπόλοιπο νήμα γύρω από το αντίστοιχο δάκτυλο του άλλου χεριού, αφήνοντας 5 εκ. νήματος για εφαρμογή στο στόμα. Απελευθερώνουμε νέα ποσότητα νήματος κάθε φορά που φθείρεται.

3.Αρχικά, καθαρίστε με το νήμα τις επιφάνειες των ορθοδοντικών μηχανισμών και τις αντίστοιχες των δοντιών. Ξεκινάμε από τα δόντια της μιας πλευράς προς την άλλη, καθαρίζοντάς τα με τη σειρά.

4.Με τη βοήθεια του αντίχειρα ή του δείκτη οδηγούμε το νήμα στο διάστημα μεταξύ δύο δοντιών.

5.Αγκαλιάζουμε την επιφάνεια του ενός δοντιού και ωθούμε το νήμα μέχρι το βαθύτερο σημείο των ούλων, ασκώντας πάντα ήπια δύναμη. Τέλος απομακρύνουμε το νήμα με άσκηση έντονης δύναμης, πάντα σε επαφή με το δόντι.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

 • Βουρτσίζουμε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (πρωί-βράδυ) ή ιδανικά μετά από κάθε γεύμα (αν δεν μπορούμε να βουρτίσουμε μετά από κάθε γεύμα, τουλάχιστον ξεπλένουμε καλά με νέρο).
 • Χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα / μεσοδόντιο βουρτσάκι 3 φορές την εβδομάδα ή ιδανικά καθημερινά.
 • Χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα μόνο μετά από σύσταση του ιατρού.
 • Τοποθετούμε μικρή ποσότητα φθοριούχας οδοντόκρεμας (το φθόριο ενισχύει την ανθεκτικότητα των ιστών του δοντιού) για να έχουμε καλή ορατότητα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.
 • Τηρούμε πάντα την πρότυπη σειρά βουρτσίσματος για να μη ξεχάσουμε κανένα δόντι και δίνουμε έμφαση σε σημεία υψηλού κινδύνου, όπως στα ούλα, στην περιοχή γύρω από τα σιδεράκια και τους δακτυλίους.
 • Αφιερώνουμε χρόνο για το βούρτσισμα (τουλάχιστον 30 δευτ. ανά πλευρά x 4 = 2 λεπτά). Μην ξεχνάμε τα πίσω δόντια.
 • Εφαρμόζουμε ελεγχόμενη δύναμη, όχι ήπια γιατί δε θα πετύχουμε ικανοποιητικό βούρτσισμα, αλλά ούτε και έντονη δύναμη γιατί μπορεί να τραυματίσουμε τα ούλα μας. Βουρτίζουμε χωρίς φοβο, δεν ξεκολλάνε τόσο εύκολα τα σιδεράκια.
 • Επισκεφτόμαστε τον οδοντίατρο για επανέλεγχο κάθε 6 μήνες.
 • Τίποτα δεν αναπληρώνει ένα καθημερινό και πλήρες βούρτσισμα.

(για άμεση παρουσίαση των οδηγιών στοματικής υγιεινής, δείτε στο πεδίο “πολυμέσα” και κατεβάστε την εφαρμογή μας ΒraceMate®)

error: Content is protected !!