Εξαγωγές

Εξαγωγές

Όταν τα παιδικά δόντια είναι πολύ κατεστραμμένα και δεν μπορούν πια να αποκατασταθούν ή έχουν δημιουργήσει απόστημα είναι απαραίτητη η αφαίρεση τους.
Η εξαγωγή του δοντιού είναι σημαντικό να γίνεται το συντομότερο δυνατόν. Οι κυριότεροι λόγοι είναι ότι τα δόντια αυτά συνήθως πονούν έντονα, το πύον που συσσωρεύεται μπορεί να βλάψει το μόνιμο δόντι που είναι από κάτω του και επίσης μπορεί να κλείσει ο χώρος και να δημιουργηθεί συνωστισμός. Ακόμη πολλές φορές τα μόνιμα δόντια μπορεί να βγουν στο στόμα χωρίς να έχουν πέσει τα παιδικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στα κάτω μπροστινά δόντια. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον το παιδικό δόντι δε κουνιέται θα πρέπει να πάμε στον οδοντίατρο για να τα αφαιρέσει.
Μετά από εξαγωγή είναι φυσιολογική μια ήπια αιμορραγία. Για το λόγο αυτό συστήνεται να κρατήσετε την γάζα που τοποθέτησε ο παιδοδοντίατρος για τουλάχιστον 30 λεπτά. Σε περίπτωση που η περιοχή αιμορραγεί τοποθετήστε μια νέα γάζα και ασκείστε πίεση για περίπου μισή ώρα μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Αν υπάρχει έντονη αιμορραγία που δεν ελέγχεται μετά από 1 ώρα, καλέστε το ιατρείο μας.
Είναι φυσιολογικό ο ασθενής να νιώσει κάποια ενόχληση, όταν περάσει η αναισθησία. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε, να χορηγήσετε ένα παυσίπονο (Algofren ή Depon).
Δώστε στο παιδί να φάει κάτι μαλακό (πουρέ, μακαρόνια) και σε θερμοκρασία δωματίου. Αποφύγετε τις ζεστές τροφές (τσάι, σούπα) που μπορεί να επιτείνουν την αιμορραγία καθώς και τους ξηρούς καρπούς/ποπ κορν που μπορεί να παγιδευτούν στην πληγή.
Βουρτσίστε τα υπόλοιπα δόντια αλλά αποφύγετε την περιοχή της εξαγωγής για 24 ώρες. Στη συνέχεια μπορείτε να βουρτσίσετε ήπια την περιοχή με μια μαλακή οδοντόβουρτσα.

error: Content is protected !!