Καθαρισμός – Φθορίωση

καθαρισμος οδοντιατρος αλιμος Καθαρισμός

Με τον καθαρισμό απομακρύνεται η οδοντική πλάκα και η πέτρα. Η οδοντική πλάκα δημιουργείται από υπολείμματα φαγητού και μικρόβια και κάθεται πάνω στα δόντια και προκαλεί τερηδόνα και ουλίτιδα. Όταν αυτή απορροφήσει ασβέστιο από το σάλιο μετατρέπεται σε πέτρα και χρειάζεται να την αφαιρέσει ο οδοντίατρος με ειδικά εργαλεία.

Ο οδοντικός καθαρισμός γίνεται:

  • Με αφαίρεση της πέτρας (αποτρύγωση) η οποία γίνεται με υπερήχους ή με εργαλεία χειρός. Η δημιουργία πέτρας δεν είναι πολύ συχνή στα παιδιά μικρής ηλικίας για αυτό και το στάδιο αυτό πολλές φορές παραλείπεται.
  • Με αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και χρωστικών (στίλβωση) η οποία γίνεται με περιστρεφόμενο μαλακό βουρτσάκι και ειδική οδοντόκρεμα.

φθοριωση παιδοδοντιατρος αλιμος

 Φθορίωση

Η φθορίωση είναι η τοποθέτηση φθορίου από τον οδοντίατρο για την ενδυνάμωση των δοντιών. Με ένα πινέλο ο οδοντίατρος αφού στεγνώσει τα δόντια με μια γάζα απλώνει την κρέμα του φθορίου. Η φθορίωση συνήθως πραγματοποιείται μετά τον καθαρισμό των δοντιών, γιατί απορροφάται καλύτερα από τα δόντια.Ο οδοντίατρος μπορεί να ξεκινήσει τη φθορίωση  των δοντιών από το 1ο έτος της ηλικίας των παιδιών. Είναι σημαντικό να ενισχυθούν με φθόριο τα δόντια όσο πιο άμεσα γίνεται μετά την ανατολή τους. Ωστόσο ανάλογα με τον κίνδυνο τερηδόνας ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει την εφαρμογή του 1 φορά το χρόνο, κάθε 6 μήνες ή και συχνότερα σε παιδιά με υψηλό κίνδυνο τερηδόνας.

Μετά την φθορίωση ο ασθενής καλό είναι να μη φάει και να μη πιει για περίπου μισή ώρα καθώς μπορεί να διαλυθεί το στρώμα φθορίου που έχει τοποθετήσει ο οδοντίατρος και συνεπώς να μειωθεί  και η αποτελεσματικότητα του. Επίσης συστήνεται να μη βουρτσίσετε τα δόντια του παιδιού εκείνο το βράδυ ώστε να παραμείνει περισσότερο στα δόντια.