Αισθητική οδοντιατρική

Aισθητική Οδοντιατρική

Λεύκανση

Το χρώμα των φυσικών δοντιών μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου καθώς και αν συνδράμουν άλλοι παράγοντες, όπως κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών (καφές, τσάι, κρασί, αναψυκτικά με χρωστικές), το κάπνισμα, λήψη ορισμένων φαρμάκων. Η επαγγελματική λεύκανση των δοντιών μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά ή/και στη βελτίωση του χρώματος και της φωτεινότητας των δοντιών χαρίζοντας ένα λαμπερό χαμόγελο. Προϋποθέσεις για επιτυχημένη λεύκανση είναι ότι το σμάλτο των δοντιών και τα ούλα είναι υγιή. Αντενδείξεις αποτελούν δόντια που φέρουν πολλαπλά σφραγίσματα ή στεφάνες (θήκες).

Η λεύκανση μπορεί να πραγματοποιθεί είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι. Η λεύκανση στο ιατρείο πραγματοποιείται σε μία συνεδρία με τη χρήση λευκαντικού παράγοντα και ειδικής συσκευής φωτισμού (λάμπα λεύκανσης). Η λεύκανση στο σπίτι πραγαματοποιείται με την κατασκεύη ειδικών ναρθήκων μέσα στους οποίους τοποθετείται ο λευκαντικός παραγοντας από τον ασθενή. Η θεραπεία διαρκεί 5-10 μέρες αναλόγως του επιθυμητού αποτελέσματος. Σε περιπτώσεις που επιθυμείται βελτίωση του αποτελέσματος μπορεί να γίνει και συνδυασμός λεύκανσης στο ιατρείο με λέυκανση στο σπίτι.

Όψεις Πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης  είναι αποκατάστασεις φτιαγμένες από πολύ λεπτό κεραμικό υλικό εξαιρετικής ποιότητας, οι οποίες συγκολλούνται μόνιμα στην επιφάνεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών. Η κατασκευή κεραμικών όψεων μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις που επιθυμείται βελτίωση του σχήματος και της θέσης των δοντιών, αποκατάσταση δοντιών με κατάγματα, ή κλείσιμο κενών στα δόντια. Επίσης αναλόγως του πάχους και του υλικού κατασκευής τους μπορεί να επιτευχθεί μόνιμη βελτίωση του χρώματος των δοντιών. Είναι πολύ συντηρητικές αποκαταστάσεις καθώς απαιτείται ελάχιστη ή και καθόλου τροποποίση των δοντιών.

Όψεις ρητίνης – bonding

Οι όψεις ρητίνης έχουν παρόμοιες ενδείξεις με αυτές των όψεων πορσελάνης με διαφορά ότι χρησιμοποιείται σύνθετη ρητίνη για την αισθητική αποκατάσταση των δοντιών. Συχνά η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια συνεδρία.

Αισθητικές αποκαταστάσεις σύνθετης ρητίνης – Ένθετα και Επένθετα

Οι εμφράξεις σύνθετης ρητίνης (λευκά σφραγίσματα) είναι ο πιο σύγχρονος και αισθητικός τρόπος για την αποκατάσταση τερηδονισμένων (χαλασμένων) δοντιών. Η διαδικασία περιλαμβάνει αφαίρεση των τερηδονισμένων δομών του δοντιού και ακολούθως την αποκατάστασή του με σύνθετη ρητίνη, της οποίας η απόχρωση επιλέγεται ώστε να ταιριάζει αρμονικά με το δόντι που αποκαθίσταται ή με τα διπλανά δόντια.

Εάν η έκταση της βλάβης του δοντιού είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την επιτυχή έμφραξη του με άμεσο τρόπο, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλες συντηρητικές αποκαταστάσεις, όπως ένθετα, επένθετα και υπερένθετα. Τα ένθετα και τα επένθετα ενδείκνυνται στην αισθητική αποκατάσταση δοντιών με βλάβες λόγω τερηδόνας ή τραύματος, καθώς και στην αντικατάσταση παλαιών ή ελαττωματικών εμφράξεων. Σε πολλές περιπτώσεις με τη χρήση ενθέτων ή επενθέτων μπορεί να αποφευχθεί η κατασκευή στεφανών (θήκες). Απαιτούν ελάχιστες τροποποιήσεις στα δόντια, κατασκευάζονται από κεραμικό υλικό ή ρητίνη στο εργαστήριο και ακολούθως συγκολλούνται μόνιμα στα δόντια.

Αισθητική Ανάλυση και Σχεδίαση Χαμόγελου

Με την αισθητική ανάλυση μαλετώνται τα αισθητικά χαρακτηριστικά του προσώπου και των δοντιών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε τα δόντια που χρειάζονται αισθητικές παρεμβάσεις καθώς και το είδος των επιθυμητών αλλαγών (χρώμα, μέγεθος, σχήμα). Σε αυτό το στάδιο μπορεί να διερευνηθεί εάν οι αλλαγές αυτές μπορεί να επιτευχθούν με μετακίνηση των δοντιών (ορθοδοντική) ή με προσθετικές αισθητικές παρεμβάσεις (όψεις/θήκες). Οι αλλαγές αυτές μπορούν να δοκιμαστούν είτε ψηφιακά (digital smile design) είτε απευθείας στο στόμα του ασθενούς (mock-up) με εντελώς ατραυματικό και αντιστρεπτό τρόπο.