Ενηλικες

Ορθοδοντικη θεραπεια για ενηλικες

Πολλοί πιστεύουν ότι η ορθοδοντική θεραπεία είναι συνυφασμένη με την παιδική και εφηβική ηλικία. Η αλήθεια είναι ότι οι ενήλικες μπορούν να λάβουν ορθοδοντική φροντίδα με θεαματικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Σήμερα περίπου το 30% των ασθενών που έχει ένα ιδιωτικό ιατρείο είναι ενήλικες! Αυτό συμβαίνει πλέον γιατί οι αισθητικές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής είναι υψηλές και γιατί οι ενήλικοι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε εξαιρετικά μικρούς, αισθητικούς και πραγματικά αόρατους μηχανισμούς. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις και να κερδίσεις το όμορφο χαμόγελο που πάντα ονειρευόσουν!

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε ενήλικες με την μορφή:

  • Ολοκληρωμένης ορθοδοντικής θεραπείας σε ενήλικες που επιζητούν πλήρη αποκατάσταση των ορθοδοντικών τους προβλημάτων, τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν ή αντιμετωπίστηκαν μερικώς στην εφηβική ηλικία.
  • Υποβοηθητικής/υποστηρικτικής ορθοδοντικής θεραπείας (περιορισμένης έκτασης και διάρκειας) σε ενήλικες που επιθυμούν την επίλυση άλλων οδοντιατρικών προβλημάτων και στα οποία η ορθοδοντική μπορεί να συμβάλει στην πιο άρτια αποκατάστασή τους, στα πλαίσια συνεργασίας του ορθοδοντικού με τον γενικό οδοντίατρο, καθώς και με άλλες ειδικότητες της οδοντιατρικής (περιοδοντολογία, προσθετική, ενδοδοντία κ.α.).

Η θεραπεια

Η ορθοδοντική θεραπεία στους ενήλικες στοχεύει:

1.Στην αποκατάσταση αρμονικής σχέσης των δοντιών μεταξύ τους, καθώς και με τα οστά που τα υποστηρίζουν, προσδίδοντας υψηλή αισθητική και λειτουργία.

2.Στην αποκατάσταση της σύγκλεισης και στη σωστή κατανομή των μασητικών δυνάμεων προς αποφυγή αποτριβής των δοντιών, τραυματογόνου σύγκλεισης και προβλημάτων στην κροταφογναθική διάρθρωση.

3.Στην ενίσχυση της στοματικής υγιεινής, καθώς τα ευθυγραμμισμένα δόντια:

  • διευκολύνουν το βούρτισμα, προσδίδοντας καλύτερη πρόσβαση στις οδοντικές επιφάνειες και τα ούλα.
  • αποτελούν κίνητρο για σχολαστικότερο βούρτισμα.

Έτσι εξασφαλίζεται η μακροχρόνια διατήρηση των δοντιών και η υγεία των ούλων.

4.Στη διάγνωση και θεραπεία εγκλείστων δοντιών (κυρίως κυνοδόντων), έλλειψης δοντιών, ανωμαλιών σχήματος/μεγέθους δοντιών κ.α.

5.Στην εξάλειψη σκελετικών δυσαρμονιών/ασυμμετριών στην άνω και κάτω γνάθο, καθώς και δυσμορφιών προσώπου, που συντελείται με τη συνδυαστική προσέγγιση ορθοδοντικής και γναθοχειρουργικής θεραπείας.

6.Στη βελτιστοποίηση της θέσης και σχέσης των δοντίων για προσθετικούς λόγους, στα πλαίσια προετοιμασίας περιοχών που θα τοποθετηθούν εμφυτεύματα ή/και προσθετικές εργασίες (στεφάνες, γέφυρες ή μερικές οδοντοστοιχίες).

7.Στην επανατοποθέτηση των δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας, για παράδειγμα τα διαστήματα που δημιουργούνται μεταξύ των δοντιών λόγω απώλειας οστικής στήριξης ή οι γωνιώδεις βλάβες που εμφανίζονται στις ρίζες κάποιων δοντιών λόγω λανθασμένης απόκλισης των δοντιών αυτών.

Δεν υπάρχουν διεθνώς προκαθορισμένα ηλικιακά όρια στα οποία η ορθοδοντική γίνεται στον ενήλικα, καθώς οι βιολογικοί μηχανισμοί μετακίνησης των δοντιών είναι παρόμοιοι με των εφήβων, ανεξαρτήτου ηλικίας. Επίσης οι βασικές θεραπευτικές αρχές της ορθοδοντικής εφαρμόζονται στον ενήλικα το ίδιο αποτελεσματικά με τον έφηβο, λαμβάνοντας υπόψιν:

α.Την κατάσταση υγείας του στόματος (να είναι απαλλαγμένο από τερηδόνα των δοντιών και φλεγμονές των ούλων).

β.Τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς στους ενήλικες η σκελετική ανάπτυξη έχει ολοκληρωθεί.

γ.Την ύπαρξη χρόνιων ή συστηματικών νοσημάτων.

δ.Τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

ε.Την έναρξη μιας εγκυμοσύνης.

Στους ενήλικες χρησιμοποιούνται υψηλής αισθητικής «σιδεράκια» στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών, μικρά μεταλλικά ή λευκά κεραμικά (GC Orthodontics®). Το μέγεθος και το χρώμα τους τα κάνει ελάχιστα ορατά, καλύπτοντας και τους πιο απαιτητικούς ενήλικες!!! Εναλλακτικά, εφαρμόζονται πραγματικά αόρατοι μηχανισμοί, τα «γλωσσικά σιδεράκια» (WIN® lingual systems), που τοποθερούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών. Τέλος έχετε την δυνατότητα εξατομικευμένης θεραπείας, μέσω ψηφιακής τεχνολογίας, με την χρήση καινοτόμων διαφανών ναρθήκων (Invisalign®), με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σεβόμενοι τις αυξημένες καθημερινές προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις κάθε ενήλικα, πρασαρμόζουμε το πρόγραμμα του ιατρείου μας για την απρόσκοπτη εξυπηρέτησής σας. Δίνουμε έμφαση στις προσωπικές επιδιώξεις σας από την ορθοδοντική θεραπεία και σας προτείνουμε όλα τα δυνατά σχέδια θεραπείας. Σκοπός μας είναι η θεραπεία να είναι μια απολαυστική εμπειρία.

Πριν απορρίψετε την ορθοδοντική θεραπεία, αναλογιζόμενοι «Τι θα πούν οι άλλοι και Πώς θα φαίνομαι;» ή «Μήπως είμαι μεγάλος/η;», δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να ενημερωθείτε για τις δυνατότητες της ορθοδοντικής και τις θεαματικές επιδράσεις που μπορεί να έχει στο πρόσωπο και στο χαμόγελό σας. Εγγυώμαστε αρμονικά πρόσωπα και ελκυστικά χαμόγελα που εκπέμπουν λάμψη. Μετά την ορθοδοντική, η εμφάνισή σας δεν θα είναι πότε όπως πριν. Αντιμετωπίστε τις προσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις με αυτοπεποίθηση! Χαμογελάστε αυθόρμητα, ήρθε η ώρα να μην καλύπτετε το στόμα σας με το χέρι σας, να μην κρύβετε το πρόσωπό σας! Αισθανθείτε υπέροχα με την νέα σας εμφάνιση. Σας αξίζει!

error: Content is protected !!