Ορθοδοντικη συγκρατηση

Ορθοδοντικη συγκρατηση

Η πολυπόθητη μέρα που θα αφαιρέσουμε τα σιδεράκια σας ήρθε! Η χαρά όλων είναι απερίγραπτη, που τα καταφέραμε και τα καταφέρατε. Αποκτήσατε το χαμόγελο των ονείρων σας με κόπο και εμείς είμαστε περήφανοι για αυτό.

Χαρείτε το!!!

Στο εξής η μέριμνά μας θα είναι να διατηρήσουμε το ορθοδοντικό αποτέλεσμα όσο πιο άρτιο γίνεται. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες συγκράτησης που θα σας δώσουμε και να μην ξεχνάτε να έρχεστε στα ραντεβού παρακολούθησης.

Σας επισημάνουμε ότι η ορθοδοντική συγκράτηση είναι η τελευταία φάση της ορθοδοντικής θεραπείας και έπεται της φάσης ενεργούς μετακίνησης των δοντιών. Θα πρέπει να μην την παραβλέπετε, αλλά να τη θεωρείτε αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας σας, για να είναι επιτυχής.

Η ορθοδοντική συγκράτηση είναι η φάση σταθεροποίησης του θεραπευτικού αποτελέσματος. Αφότου τα δόντια έχουν λάβει την επιθυμητή θέση, με την ορθοδοντική μετακίνηση, θα πρέπει να σταθεροποιηθούν. Ένας βασικός λόγος είναι ότι το οστό που τα περιβάλλει και οι περιοδοντικές ίνες πρέπει να προσαρμοστούν και να αναδομηθούν στην καινούργια θέση. Ένας επιπλέον λόγος είναι η επίδραση που μπορεί να έχει η υπολειπόμενη, μετά τη θεραπεία, αύξηση των γνάθων στη θέση των δοντιών, αν οι μηχανισμοί αφαιρεθούν πριν η σκελετική αύξηση ολοκληρωθεί. Και για τους δύο λόγους, αν δεν γίνει η απαραίτητη ορθοδοντική συγκράτηση, υπάρχει κίνδυνος υποτροπής του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Τα δόντια, σε συνάρτηρη με την ηλικία, υπόκεινται σε φυσιολογικές και διαρκείς μετακινήσεις, ως προσαρμοστικός μηχανισμός της συνεχούς αναδιαμόρφωσης των ιστών (οστό, μαλακά μόρια) και της οδοντικής σύγκλεισης. Αυτός ο μηχανισμός είναι ανεξάρτητος της ορθοδοντικής παρέμβασης και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την πιθανή υποτροπή της ορθοδοντικής θεραπείας, αν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες συγκράτησης.

ΕΙΔΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ

    • Κινητή συγκράτηση: περιλαμβάνει κινητά μηχανήματα τα οποία ο ασθενής τοποθετεί και αφαιρεί μόνος του. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται ενεργητικά ή παθητικά μηχανήματα που είναι κατασκευασμένα από ακρυλική βαση, πλαισιωμένα με συρμάτινους σχηματισμούς. Εναλλακτικά χρησιμοποιούνται διαφανείς νάρθηκες που είναι εξατομικευμένες πλαστικές μεμβράνες.
    • Ακίνητη συγκράτηση: περιλαμβάνει σύρμα ειδικού σχεδιασμού, διαμορφωμένου στην γλωσσική (εσωτερική) επιφάνεια των δοντιών, κυρίως των 6 πρόσθιων, που συγκολλάται με φωτοπολυμεριζόμενη ρητίνη.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

1.Φοράμε τα κινητά συγκρατητικά μηχανήματα αρχικά όλο το 24ωρο, μετά μόνο το βράδυ και έπειτα μειώνουμε την συχνότητα χρήσης, πάντα σε συμφωνία με τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί. Ο ορθοδοντικός μάς καθορίζει το χρονικό πλαίσιο χρήσης, λαμβάνοντας υπόψιν την αρχική ορθοδοντική κατάσταση, την ηλικία και ειδικούς οδοντιατρικούς παράγοντες.

2.Τοποθετούμε και αφαιρούμε το μηχάνημα με τα χέρια μας, σύμφωνα με τις οδηγίες και ποτέ δαγκώνοντας ή χρησιμοποιώντας την γλώσσα.

3.Δεν ανησυχούμε από το παροδικό ψεύδισμα και την αυξημένη παραγωγή σάλιου στην αρχή της εφαρμογής. Διαρκεί μόνο λίγες μέρες.

4.Δεν φοράμε το μηχάνημα όταν τρώμε ή βουρτίζουμε τα δόντια μας . Πιθανόν και σε κάποιες δραστηριότητες / αθλήματα, αφού πρώτα συμβουλευτούμε τον ορθοδοντικό μας.

5.Εάν δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε το μηχάνημα, επικοινωνούμε άμεσα με τον ορθοδοντικό μας. Το πιθανότερο να μην το φοράμε αρκετά.

6.Βουρτίζουμε ή τουλάχιστον ξεπλένουμε τα δόντια μας πριν την τοποθέτηση του μηχανήματος.

7.Φέρνουμε το μηχάνημα για αξιολόγηση από τον ορθοδοντικό μας σε κάθε πραγραμματισμένο ραντεβού επανεξέτασης.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

1.Για τη φύλαξη του μηχανήματος, όταν δεν το φοράμε, χρησιμοποιούμε πάντα την ειδική θήκη, που μας έχει δοθεί.

2.Δεν το τυλίγουμε σε χαρτοπετσέτες, γιατί μπορεί να χαθεί.

3.Δεν το βάζουμε στην τσέπη μας, γιατί μπορεί να παραμορφωθεί ή να σπάσει.

4.Για να το κρατήσουμε καθαρό:

  • το βουρτσίζουμε καθημερινά με λίγη οδοντόκρεμα.
  • το ξεπλένουμε με άφθονο νερό πριν και μετά από κάθε χρήση.
  • Χρησιμοποιούμε ειδικές ταμπλέτες απομάκρυνσης αλάτων και υπολειμμάτων (π.χ. Corega) μία φορά την εβδομάδα.

5.Το φυλάμε σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον.

6.Το κρατάμε μακριά από μικρά παιδιά και κατοικίδια ζώα.

7.Αν έχουμε ακίνητη συγκράτηση, βουρτσίζουμε άφοβα την περιοχή και επισκεπτόμαστε τον ορθοδοντικό ανά χρονικά διαστήματα, για επανέλεγχο της σταθερότητας και καθαριότητας του μηχανισμού.

error: Content is protected !!