Ορθοδοντικοι μηχανισμοι

Ορθοδοντικοι μηχανισμοι

Στην ενότητα αυτή γίνεται παράθεση των κυριότερων ορθοδοντικών μηχανισμών, για την καλύτερη εξοικείωσή σας με τα μέσα που χρησιμοποιούνται. Μια αδρή ταξινόμηση τα διαχωρίζει σε ακίνητα ή κινητά μέσα. Οι ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί παραμένουν σταθεροί στο στόμα και μόνο ο ορθοδοντικός παρεμβαίνει για να τους αφαιρέσει. Αντιθέτα, οι κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί δεν παραμένουν σταθεροί στο στόμα και ο ασθενής έχει την ευχέρεια να τους αφαιρέσει ανά πάσα στιγμή. Η επιλογή των ορθοδοντικών μηχανισμών γίνεται με γνώμονα το ορθοδοντικό προβλημα και την ηλικία του ατόμου.

Η σύγχρονη ορθοδοντική προσέγγιση επιτάσσει τη χρήση μηχανισμών νέας γενιάς, σύμφωνα με τις υψηλές αισθητικές απαιτήσεις της εποχής. Έτσι, οι κλασικοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί έχουν ανασχεδιαστεί να είναι πιο μικροί σε διαστάσεις και από διαφανή υλικά κατασκευής. Επίσης, μέσω της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, οι γλωσσικοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί έχουν τελειοποιηθεί, ενώ σύγχρονοι μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί με την χρήση διαφανών ναρθήκων, κάνοντας την ορθοδοντική θεραπεία πραγματικά αόρατη.

Οι κυριότεροι ορθοδοντικοί μηχανισμοί είναι οι εξής:

ΑΚΙΝΗΤΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ- ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΑΛΙΜΟΣ

Οι ακίνητοι μηχανισμοί είναι ένα σύστημα από εξαρτήματα, που όλα μαζί προκαλούν ελεγχόμενες μετακινήσεις των μόνιμων δοντιών προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Κύρια εξαρτήματα

Τα άγκιστρα («σιδεράκια») συγκολλούνται κυρίως στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού, σε κάθε δόντι ξεχωριστά εκτός των γομφίων (τραπεζιτών). Στο ιατρείο μας στον Άλιμο χρησιμοποιούμε σιδεράκια Αμερικανικών εταιρειών που βοηθούν στην πιο ελεγχόμενη μετακίνηση των δοντιών.

Οι μεταλλικοί δακτύλιοι ή οι σωληνίσκοι συγκολλούνται στους γομφίους, εξαιτίας της μεγάλης επιφάνειας και των αυξημένων μασητικών απαιτήσεων των δοντιών αυτών.

Το σύρμα διαπερνά και συνδέει τα σιδεράκια και συκρατείται σε καθένα από αυτά με μεταλλική ή ελαστική πρόσδεση (λαστιχάκια). Στο ιατρείο μας στον Άλιμο διαθέτουμε λαστιχάκια σε πολλά χρώματα από τα οποία μπορούν να διαλέξουν οι μικροί μας ασθενείς κάθε φορά! 

Όλα τα άγκιστρα είναι μικρών διαστάσεων, ρομποτικής ακριβείας και μπορεί να είναι:

Μεταλλικά: κατασκευασμένα απο κράμα μετάλλων, σε ασημί χρώμα. Ιδιαίτερα διακριτικά, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. (GC Orthodontics®)

Κεραμικά: κατασκευασμένα από κεραμικό υλικό σε υπόλευκο, ημιδιαφανή χρωματισμό που προσομοιάζει στο φυσικό χρώμα του δοντιού. Ιδανικά για ενήλικες, γιατί είναι λιγότερο ορατά. (GC Orthodontics®)

Αυτόδετα: κατασκευασμένα από μεταλλικό ή κεραμικό υλικό που έχουν έναν ειδικό σχεδιασμό να συγκρατούν το σύρμα χωρίς τη χρήση προσδέσεων. Δεν απαιτούν συχνές ενεργοποιήσεις οδοντικής μετακίνησης ή αντικατάσταση προσδέσεων, ιδανικά για άτομα που δεν μπορούν να έρθουν στα μηνιαία ραντεβού, π.χ. κάτοικοι επαρχίας ή εξωτερικού. (GC Orthodontics®)

Γλωσσικά: κατασκευασμένα από μεταλλικό υλικό, συγκολλούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δόντιων. Τα άγκιστρα είναι κατασκευασμένα σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, με χρήση υψηλής τεχνολογίας. Τόσο τα άγκιστρα, όσο και τα σύρματα, που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της θεραπείας, είναι εξατομικευμένα με ακριβή σχεδιασμό, για να εφαρμόζονται στην γλωσσική επιφάνεια των δοντιών και προγραμματισμένα για τις επιδιωκόμενες οδοντικές μετακινήσεις. Είναι αόρατα, ιδανικά για ενήλικες με εξαιρετικά υψηλές αισθητικές απαιτήσεις. (WIN® lingual systems).

Βοηθητικά εξαρτήματα

Τα διαγναθικά λαστιχάκια είναι ελαστικοί δακτύλιοι που τοποθετούνται σε ειδικά αγκιστράκια προσκολλημένα σε κάποια σιδεράκια. Χρησιμοπούνται κυρίως για εφαρμογή δυνάμεων μεταξύ δοντιών της άνω και κάτω γνάθου με σκοπό τη διόρθρωση της σχέσης δοντιών και γνάθων. Κατασκευάζονται σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με τις δυνάμεις που χρειάζονται να διοχετεύουν στα δόντια.

Τα ορθοδοντικά μικροεμφυτεύματα είναι εμφυτεύματα μικρού μεγέθους. Τοποθετούνται εύκολα, με τοπικό αναισθητικό, από τον ορθοδοντικό σε προσχεδιασμένες θέσεις των γνάθων και χρησιμεύουν ως στηρίγματα. Στηριζόμενοι στις γνάθους, επιτυγχάνουμε απόλυτα ελεγχόμενες μετακινήσεις δοντιών προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Έτσι δεν χρησιμοποιούνται άλλα δόντια ως στηρίγματα, προς αποφυγήν ανεπιθύμητων μετακινήσεων των δοντιών αυτών, εξαιτίας του νόμου της δράσης-αντίδρασης. Αφαιρούνται εξίσου εύκολα, η επούλωση είναι εξαιρετική.

Οι ελαστικές αλυσίδες και τα ελατήρια έχουν ως σκοπό κυρίως να συμπλησιάσουν ή να απομακρύνουν ομάδες δοντιών, για κλείσιμο ή άνοιγμα των διαστημάτων μεταξύ των δοντιών της ίδιας γνάθου.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΝΑΡΘΗΚΕΣ INVISALIGN ΑΛΙΜΟΣ

Η ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες είναι μια επαναστατική μέθοδος χωρίς να τοποθετούνται σιδεράκια. Ο ορθοδοντικός Μιχάλης Μαρουλάκος είναι ο μόνος Gold Provider Invisalign στον Άλιμο με μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένο σύστημα.

Οι νάρθηκες αυτοί είναι ειδικά σχεδιασμένες πλαστικές μεμβράνες, που κατασκευάζονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια της Αμερικής, σύμφωνα με τα διαγνωστικά στοιχεία που έχει στείλει ο ειδικός ορθοδοντικός στην εταιρία κατασκευής. Αφού γίνει ψηφιοποίηση των δοντιών και της σύγκλεισης, γίνονται στον υπολογιστή σταδιακές μετακινήσεις των δοντιών, μέχρι τη τελική διόρθωσή τους. Κατόπιν εγκρίσεως από τον ορθοδοντικό σας, κατασκευάζεται μια σειρά από διαδοχικούς νάρθηκες για τα δόντια της άνω και κάτω γνάθου.

Οι νάρθηκες αποστέλλονται αριθμένοι και είναι πλήρως εξατομικευμένοι. Μετά τη λήψη οδηγιών, εφαρμόζονται και αφαιρούνται από εσάς. Κάθε 15 ημέρες μεταβαίνετε στους επόμενους νάρθηκες για συνέχιση της θεραπείας και ο ορθοδοντικός σας ελέγχει την πρόοδο. Οι νάρθηκες ασκούν ήπιες πιέσεις στα δόντια, επιτυγχάνοντας σταδιακές μετακινήσεις τους. Θα πρέπει να φοριούνται όλο το 24ωρο και να αφαιρούνται μόνο για φαγητό και βούρτισμα.

Το υλικό κατασκευής των ναρθήκων είναι διαφανές πλαστικό, λεπτού πάχους και άριστης εφαρμογής, αποδίδοντας υψηλή αισθητική. Η ορθοδοντική σας θεραπεία γίνεται αόρατα, χωρίς να επηρεάζει την ομιλία και γενικά την κοινωνική σας ζωή. Ιδανικοί για ενήλικες και επιλεγμένα για εφήβους. (Invisalign®)

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Το εξωστοματικό τόξο αποτελεί ένα συρμάτινο σχηματισμό που εφαρμόζεται στους μεταλλικούς δακτυλίους των άνω γομφίων και ασκεί δυνάμεις μέσω ελαστικού ιμάντα, που στηρίζεται στον αυχένα ή την κεφαλή του παιδιού. Η δράση του είναι είτε ορθοπαιδική, μέσω της καθοδηγούμενης αύξησης, για την επίλυση σκελετικών προβλημάτων Τάξης ΙΙ, είτε οδοντική, για την προς τα πίσω μετακίνηση των άνω γομφίων και την βελτίωση της οδοντικής σύγκλεισης. Δίνονται οδηγίες από τον ορθοδοντικό σας για τον τρόπο εφαρμογής και τις ώρες χρήσης.

Η ορθοπαιδική μάσκα προσώπου αποτελεί ένα συρμάτινο σχηματισμό, που ασκεί δυνάμεις σε δόντια της άνω γνάθου ,μέσω ελαστικών δακτυλίων που συνδέουν το μηχανισμό με τα δόντια. Στηρίζεται με καλύμματα στο μέτωπο και πηγούνι του παιδιού. Η δράση του είναι είτε ορθοπαιδική, μέσω της καθοδηγούμενης αύξησης, για την επίλυση σκελετικών προβλημάτων Τάξης ΙΙΙ, είτε οδοντική, για την έλξη των άνω δοντιών και βελτίωση της οδοντικής σύγκλεισης. Δίνονται οδηγίες από τον ορθοδοντικό σας για τον τρόπο εφαρμογής και τις ώρες χρήσης.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Τα λειτουργικά μηχανήματα είναι μια ευρεία ομάδα κινητών (π.χ. activator, μηχανήματα Frankel) ή ακίνητων (π.χ. συσκευή ForsusTM, μηχανήματα Herbst) συσκευών. Η κύρια χρήση τους είναι για την καθοδήγηση της αύξησης της υποανεπτυγμένης κάτω γνάθου. Γενικώς χρησιμοποιούνται ως ορθοπαιδικά μηχανήματα για την αποκατάσταση σκελετικών προβλημάτων Τάξης ΙΙ, Τάξης ΙΙΙ και ασυμμετριών. Επίσης αποκαθιστούν τις θέσεις και σχέσεις των δοντιών της άνω και κάτω γνάθου. Κάποια από αυτά δρούν ευεργετικά στη θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΔΟΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Τα μηχανήματα διευρύνσεως της υπερώας είναι μεταλλικοί ή/και ακρυλικοί σχηματισμοί που συγκολλούνται σε μόνιμα δόντια της άνω γνάθου. Χρησιμοποιούνται για την επίλυση προβλημάτων της στενότητας της άνω γνάθου, μέσω ενεργοποίησης εξελίκτρας ή συρμάτινης τετραπλής έλικας. Όταν ενεργοποιούνται, ασκούν ορθοπαιδικές δυνάμεις, για τη διάνοιξη στο μέσον της άνω γνάθου και επίσης ασκούν δυνάμεις στα δόντια, για την διεύρυνση του άνω οδοντικού τόξου.

Το υπερώιο τόξο αποτελείται από δύο δακτυλίους, που συγκολλούνται στους άνω γομφίους, και μια συρμάτινη δοκό, που διαμορφώνεται κατα μήκος της υπερώας και συνδέει τους γομφίους. Χρησιμοποιείται κυρίως για την διατήρηση της θέσης ή την αμφότερη μετακίνηση (π.χ. εμβύθιση) των άνω 1ων μόνιμων γομφίων.

Το γλωσσικό τόξο αποτελείται από δύο δακτυλίους, που συγκολλούνται στους κάτω γομφίους, και ένα συρμάτινο τόξο, που διατρέχει την εσωτερική επιφάνεια των κάτω δοντιών και συνδέει τους γομφίους. Χρησιμοποιείται κυρίως για την διατήρηση της θέσης των κάτω 1ων μόνιμων γομφίων.

ΚΙΝΗΤΑ ΕΝΔΟΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Τα μηχανήματα αυτά ονομάζονται αλλιώς «μασελάκια» και είναι μηχανήματα που τοποθετούνται από εσάς στα δόντια της άνω και κάτω γνάθου. Αποτελούνται από ακρυλική βάση και συρμάτινους σχηματισμούς. Έχουν πολλές εφαρμογές ως:

  • παθητικά μηχανήματα για τη διατήρηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος, διατήρηση οδοντικού χώρου και διακοπής έξεων (π.χ. προώθηση της γλώσσας).
  • ενεργητικά μηχανήματα με την ενσωμάτωση εξαρτημάτων, όπως εγκάρσιας εξελίκτρας για την διεύρυνση του άνω οδοντικού τόξου ή ελατηρίου για την μετακίνηση μεμονωμένων δοντιών.
  • λειτουργικά μηχανήματα (βλέπετε παραπάνω).
error: Content is protected !!