Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα

Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα

Η ουλίτιδα αποτελεί την πιο συχνή νόσο των ούλων στα παιδιά. Τα ούλα φαίνονται πρησμένα και έντονα κόκκινα και ο ασθενής αναφέρει αιμορραγία κατά το βούρτσισμα.
Η συχνότητα και η βαρύτητα της ουλίτιδας αυξάνονται κατά την περίοδο της εφηβείας λόγω των ορμονών που εκκρίνονται και οι οποίες σχετίζονται με τα ούλα. Στις περιπτώσεις που ο ασθενής εμφανίζει ουλίτιδα συστήνεται καθαρισμός στον οδοντίατρο και εντατική εφαρμογή Στοματικής Υγιεινής, ώστε να φύγει η φλεγμονή από τα ούλα.
Ωστόσο αν δεν αντιμετωπιστεί και ο ασθενής εμφανίζει χρόνια ουλίτιδα, μετά την ενηλικίωση υπάρχει κίνδυνος εξέλιξης της σε περιοδοντίτιδα.
H περιοδοντίτιδα, εκτός από τα χαρακτηριστικά της ουλίτιδας, επιπλέον παρουσιάζει υφιζήσεις στα ούλα και απώλεια του οστού γύρω από τα δόντια, που αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οδηγεί σε σταδιακή απώλεια των δοντιών. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας γίνεται από ειδικευμένο περιοδοντολόγο, περιλαμβάνει βαθύ καθαρισμό και ενδεχομένως χειρουργική αντιμετώπιση, ενώ η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να προλαμβάνεται η υποστροφή

error: Content is protected !!