Προληπτικές Καλύψεις

Προληπτικές Καλύψεις

Οι προληπτικές καλύψεις (sealants) είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύουμε τις επιφάνειες μάσησης στα πίσω δόντια και έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% στη πρόληψη της τερηδόνας. Πραγματοποιούνται συνήθως στους μόνιμους γομφίους που ανατέλλουν στην ηλικία των 6 ετών (1οι γομφίοι) και 12 ετών (2οι γομφίοι) αλλά μπορούν να τοποθετηθούν και σε παιδικά δόντια (νεογιλούς γομφίους) σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο για τερηδόνα. Όσο νωρίτερα τοποθετηθούν στα δόντια, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα πρόληψης της τερηδόνας.

Η διαδικασία της τοποθέτησης τους είναι πολύ εύκολη και πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία και χωρίς τροχισμό του δοντιού. Αφού απομονωθεί και καθαριστεί το δόντι, τοποθετείται σε αυτό μια υγρή ρητίνη που κλείνει τις αύλακες και τις σχισμές των δοντιών, για να μην εγκλωβίζονται τροφές και πλάκα.

Μετά την τοποθέτηση των καλύψεων οπών και σχισμών (sealants) ο ασθενής μπορεί να παραπονιέται ότι ακουμπάει περισσότερο (υψηλή σύγκλειση) στα δόντια στα οποία τοποθετήθηκε η κάλυψη. Αυτό είναι φυσιολογικό, δεδομένου ότι το δόντι που τοποθετείται η κάλυψη δεν τροχίζεται και το υλικό τοποθετείται επιπρόσθετα στην επιφάνεια του δοντιού. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ειδικό, ώστε να αποτρίβεται στα σημεία που μασάει ο ασθενής, ενώ παραμένει στις σχισμές που θέλουμε να προστατεύσουμε. Ωστόσο, αν η αίσθηση υψηλής σύγκλεισης παραμένει μετά από 2 ημέρες, είναι καλό να επικοινωνήσετε με το ιατρείο μας, για να λειάνουμε την κάλυψη και να ανακουφίσουμε τον ασθενή.

error: Content is protected !!