Σφράγισμα – Θήκη

Παιδικό παιδικο σφραγισμα αλιμοςΣφράγισμα/Θήκη- Άλιμος

Η τερηδόνα δημιουργεί τρύπες στην επιφάνεια των δοντιών, που μπορεί γρήγορα να εξελιχθούν και να προκαλέσουν πόνο στον ασθενή. Για το λόγο αυτό θα πρέπει ο οδοντίατρος να καθαρίσει το δόντι από την τερηδόνα και να τοποθετήσει ένα υλικό έμφραξης, δηλαδή ένα σφράγισμα. Στο ιατρείο μας στον Άλιμο, η παιδοδοντίατρος για όλα τα παιδικά σφραγίσματα χρησιμοποιεί αποκλειστικά σύνθετες ρητίνες (λευκά σφραγίσματα).

Για τον καθαρισμό και την έμφραξη των δοντιών συχνά απαιτείται οδοντιατρική αναισθησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται αρχικά ένα ειδικό αναισθητικό ζελέ, που μουδιάζει τοπικά το σημείο στο οποίο θα εμποτίσουμε το αναισθητικό φάρμακο. Στη συνέχεια με ειδικό χειρισμό και αποσπώντας τη προσοχή του παιδιού τοποθετούμε το αναισθητικό φάρμακο. Καλό είναι να αφήσουμε τον παιδοδοντίατρο που είναι ειδικά εκπαιδευμένος να εξηγήσει στο παιδί τη διαδικασία γιατί αν δεν χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες λέξεις το παιδί μπορεί να φοβηθεί προκαταβολικά χωρίς λόγο.

Παιδικές θήκες

Πολλές φορές η τερηδόνα στα παιδικά δόντια προχωρά ραγδαία και μπορεί να καταστρέψει μεγάλο μέρος του δοντιού ή μπορεί να προσβάλει πολλές επιφάνειες του δοντιού ταυτόχρονα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα απλό σφράγισμα δεν μπορεί να αποκαταστήσει το δόντι και απαιτείται η τοποθέτηση στεφάνης (θήκης). Η στεφάνη καλύπτει ολόκληρο το δόντι και πέφτει μαζί με το παιδικό δόντι, όταν πια έρχεται το μόνιμο.

Ανοξείδωτες Στεφάνες : Υπάρχουν στεφάνες από ανοξείδωτο χάλυβα που είναι πολύ ανθεκτικές , απαιτούν πολύ λίγο χρόνο τοποθέτησης και έχουν σχετικά χαμηλότερο κόστος. Είναι η πιο ανθεκτική αποκατάσταση για παιδικά δόντια χωρίς να χρειάζεται να επέμβουμε σε αυτό μέχρι να αντικατασταθεί από το μόνιμο. Ωστόσο είναι ασημένιες και υπολείπονται σε αισθητική.

Κεραμικές Στεφάνες : Οι κεραμικές στεφάνες έχουν πολύ καλή αισθητική, ωστόσο απαιτούν αρκετή ώρα για την τοποθέτηση τους, γι’ αυτό απαιτείται ο ασθενής να είναι συνεργάσιμος. Ακόμη έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κόστος από τις ανοξείδωτες στεφάνες.

Μετά την τοποθέτηση θήκης ή σφραγίσματος το παιδί μπορεί να φάει αμέσως μετά την πάροδο της αναισθησίας, για να μη δαγκωθεί. Αν ο ασθενής θέλει να καταναλώσει κάτι είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια σούπα, πουρέ, smoothie που δεν απαιτούν μάσημα. Σε περίπτωση τοποθέτησης θήκης αποφύγετε τις κολλώδεις τροφές (ζελεδάκια, τσίχλες) τουλάχιστον για 24 ώρες, καθώς μπορεί να ξεκολλήσουν την θήκη.

error: Content is protected !!