Τερηδόνα

Τερηδόνα

Η τερηδόνα αποτελεί τη συχνότερη μολυσματική νόσο στα παιδιά παγκοσμίως. Τα μικρόβια του στόματος μετά την κατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα την κατανάλωση ζάχαρης παράγουν οξέα που φθείρουν και τρυπούν τα δόντια.

Η διαδικασία αυτή συμβαίνει κάθε φορά που καταναλώνουμε κάποιο τρόφιμο ή ποτό.  Για το λόγο αυτό δίνουμε οδηγίες διατροφής και στοματικής υγιεινής που βοηθούν στο να απομακρύνονται οι τροφές και τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα και έτσι να μειώνονται τα οξέα.

Ακόμη με τη χορήγηση φθορίου μέσω της οδοντόκρεμας, των διαλυμάτων και τη φθορίωση στο ιατρείο ενισχύεται το σμάλτο των δοντιών ώστε να γίνεται πιο ανθεκτικό στα οξέα. Το φθόριο αποτελεί το πιο αποτελεσματικό φάρμακο έναντι της νόσου που θεραπεύει, δηλαδή της τερηδόνας και συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όλες τις Ιατρικές και Οδοντιατρικές επιστημονικές εταιρείες. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί φάρμακο που θα πρέπει να παρέχεται σε συγκεκριμένες δόσεις ειδικά στα παιδιά για να μην έχει παρενέργειες.

Όταν ακολουθούμε τα προληπτικά μέσα που απαιτούνται για την πρόληψη της τερηδόνας η φθορά των δοντιών από τα οξέα δεν γίνεται ορατή. Η πρώτη εικόνα που η τερηδόνα γίνεται ορατή είναι σαν μια λευκή κηλίδα. Σε αυτό το στάδιο με την παροχή φθορίου η τερηδόνα μπορεί να αναχαιτισθεί ωστόσο αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η τερηδόνα εξελίσσεται δημιουργώντας τρύπες κιτρινοκαφέ και μαύρου χρώματος.

Η τερηδόνα ΔΕΝ είναι κληρονομική νόσος. Τα μικρόβια που την προκαλούν μεταδίδονται μεταξύ των ατόμων του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλη η οικογένεια να φροντίζει για την στοματική της υγεία.

error: Content is protected !!