Ειδικοί Ασθενείς

Υπηρεσίες
Κλείσε Ραντεβού

Αυτισμός - Συμβουλές από το Ιατρείο

Λόγω της ιδιαιτερότητας των ατόμων με αυτισμό στη συμπεριφορά τους είναι σημαντικό η επίσκεψη στον οδοντίατρο να γίνεται το συντομότερο δυνατό. Αρχικά θα πρέπει να μας ενημερώσετε όταν κλείσετε το ραντεβού ότι το παιδί σας έχει αυτισμό ώστε να διαθέσουμε περισσότερο χρόνο.
Επίσης είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το παιδί από το σπίτι για το ραντεβού του, αρχικά δείξτε του  τη φωτογραφία του παιδοδοντιάτρου. Στη συνέχεια δείξτε του και κάντε πρόβα πως θα κάτσει στην καρέκλα, πώς θα βάλει ο οδοντίατρος μάσκα και γάντια, πως θα ανοίξει το στόμα για να μετρήσουμε τα δόντια του με ένα μικρό καθρέφτη, βουρτσίστε τα δόντια με μια οδοντόβουρτσα και τέλος με ένα πινελάκι δείξτε του ότι θα ζωγραφίσουμε τα δόντια (με το φθόριο) για να γίνουν δυνατά.
Μπορείτε να χρησιμοποιήστε το παρακάτω εγχειρίδιο για την προετοιμασία ή να τηλεφωνήσετε στο ιατρείο για να σας προμηθεύσουμε με μερικά αντικείμενα πριν από το ραντεβού.
Σε περίπτωση που ο ασθενής αντιμετωπίζει εκτεταμένες οδοντιατρικές ανάγκες μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε υπό γενική αναισθησία.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Είναι πολύ σημαντικό η στοματική υγιεινή να γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας του ασθενούς το νωρίτερο δυνατό. Έτσι ο ασθενής θα θέλει να βουρτσίζει τα δόντια και θα μπορέσουν να προληφθούν η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Βρείτε μια οποιαδήποτε φθοριούχο οδοντόκρεμα που αρέσει στο παιδί.
Ακόμη είναι πολύ σημαντικό να μη δίνουμε ως επιβράβευση στα παιδιά γλυκά και να εγκαθιδρύσουμε καλές διατροφικές συνήθειες από νωρίς για να μην αντιμετωπίσει το παιδί μας πρόβλημα τερηδόνας.

Καρδιοπάθειες

Οι ασθενείς με καρδιοπάθειες θεωρείται ότι έχουν προδιάθεση για εμφάνιση λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών εργασιών. Για το λόγο αυτό στο παρελθόν απαιτούσαν την χορήγηση αντιβίωσης (χημειοπροφύλαξη) πριν την εφαρμογή οδοντιατρικών πράξεων, με σκοπό την προληπτική προστασία από πιθανή μόλυνση. Ωστόσο η χρησιμότητα της χημειοπροφύλαξης πλέον αμφισβητείται σε βαθμό που δεν συστήνεται πλέον από τον Αμερικανικό Οργανισμό Καρδιολογίας.

Πλέον η χημειοπροφύλαξη απαιτείται σε ασθενείς με:

  • Εμφυτευμένες τεχνητές βαλβίδες
  • Ιστορικό ενδοκαρδίτιδας
  • Κυανωτική καρδιακή νόσο
  • Καρδιακές επεμβάσεις στο προηγούμενο 6μηνο

Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό όλοι οι ασθενείς με καρδιοπάθειες να εφαρμόζουν καλή στοματική υγιεινή καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων από το στόμα στην καρδιά σε ασθενείς με ουλίτιδα.

Διαβήτης

Τα παιδιά με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό πολλές φορές έχουν αρνητικές ιατρικές εμπειρίες και μπορεί να είναι αρνητικά στην οδοντιατρική θεραπεία. Ιδιαίτερα τα παιδιά με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ουλίτιδα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο να γίνεται το συντομότερο δυνατό για να προληφθεί η ουλίτιδα και πιθανά οδοντιατρικά προβλήματα που απαιτούν σύνθετη θεραπεία.
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι καλό να γίνεται τις πρωινές ώρες, ο ασθενής να έχει φάει πριν το ραντεβού και να έχει λάβει την απαιτούμενη δόση ινσουλίνης.
Θα πρέπει να φέρετε τον μετρητή σακχάρου σε περίπτωση που ο ασθενής δε φέρει αντλία και να πραγματοποιήσετε μια μέτρηση ακριβώς πριν το ραντεβού.
Καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιο χυμό για να δώσουμε στον ασθενή σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.

Αιμορροφιλία

Τα παιδιά με νόσους του αίματος μπορεί να χρειάζονται κάποια ιατρική προετοιμασία στις περιπτώσεις οδοντιατρικής θεραπείας. Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό για να μάθετε σε ποιές οδοντιατρικές θεραπείες απαιτείται η χορήγηση παράγοντα πήξης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς έχουν ήπια αιμορροφιλία και απαιτείται χορήγηση παράγοντα μόνο σε περιπτώσεις εξαγωγής δοντιού, ενώ οι υπόλοιπες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά.
Ωστόσο αν ο θεράπων ιατρός θεωρεί απαραίτητο τη χορήγηση παράγοντα πήξης αυτή θα πρέπει να γίνεται πριν και μετά το οδοντιατρικό ραντεβού. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ του παιδοδοντιάτρου και του θεράποντα ιατρού.

Ασθμα

Το άσθμα είναι μια από τις ασθένειες που συχνά εμφανίζουν τα παιδιά. Έχει βρεθεί ότι τα παιδιά με άσθμα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης υποπλαστικών δοντιών και τερηδόνας. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο να γίνεται το συντομότερο δυνατό για να προληφθούν τυχόν οδοντιατρικά προβλήματα.
Προληπτικά είναι σημαντικό μετά από τη λήψη των εισπνοών να γίνεται ξέπλυμα του στόματος με νερό. Αποφύγετε να βουρτσίσετε τα δόντια αμέσως μετά την εισπνοή του φαρμάκου γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις με το βούρτσισμα τρίβεται το φάρμακο πάνω στα δόντια και δημιουργεί αποτριβή του δοντιού.
Συστήνεται να φέρετε το φάρμακο εισπνοών σε κάθε ραντεβού του παιδιού στον οδοντίατρο ώστε να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που το παιδί πάθει κάποια ασθματική κρίση.

Κινητικά προβλήματα

Τα παιδιά με κινητικά προβλήματα πολλές φορές έχουν δυσκολία στην εφαρμογή καλής στοματικής υγιεινής. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο να γίνεται το συντομότερο δυνατό για να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες για πρόληψη των οδοντιατρικών προβλημάτων.
Στην εφαρμογή στοματικής υγιεινής οι γονείς μπορούν να βοηθάνε βουρτσίζοντας τα δόντια του παιδιού ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία. Ακόμη μπορούμε να προσαρμόσουμε την λαβή της οδοντόβουρτσας (φωτο) για να κάνουμε πιο εύκολο το βούρτσισμα για τους ασθενείς μας με κινητικά προβλήματα. Σε περιπτώσεις που ο ασθενής δυσκολεύεται να κρατήσει το στόμα του ανοιχτό οι γονείς μπορούν να τυλίξουν με μια ταινία μερικά ξυλάκια παγωτού/χειροτεχνίας στα οποία μπορεί να δαγκώνει ο ασθενής από την μια μεριά καθώς βουρτσίζουμε την άλλη πλευρά.
Ακόμη είναι πολύ σημαντικό να μη δίνουμε ως επιβράβευση στα παιδιά γλυκά και να εγκαθιδρύσουμε καλές διατροφικές συνήθειες από νωρίς για να μην αντιμετωπίσει το παιδί μας πρόβλημα τερηδόνας.

Ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες

Οι ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες είναι σημαντικό να επισκέπτονται τον οδοντίατρο πριν την έναρξη της αντινεοπλασματικής αγωγής. Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας οι ασθενείς που έχουν κάποια εστία λοίμωξης στο στόμα (τερηδονισμένο δόντι, φλεγμονή ούλων κτλ) είναι πιθανόν να εμφανίσουν οδοντικές λοιμώξεις που μπορεί να αποδεχθούν κρίσιμες για την υγεία του ασθενούς.
Πριν την αντινεοπλασματική θεραπεία
Τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν, γίνεται οδοντιατρικός έλεγχος, δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής και διατροφής, αποκαθίστανται τα τερηδονισμένα δόντια και μπορούν να φτιαχτούν νάρθηκες για τοποθέτηση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας/ακτινοθεραπείας.
Κατά τη διάρκεια της αντινεοπλασματικής θεραπείας
Όταν ο ασθενής έχει πολύ χαμηλούς δείκτες λευκών και αιμοπεταλίων και δε μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια του, είναι απαραίτητο να καθαρίζει τα δόντια με μια γάζα και να κάνει πλύσεις με στοματοπλύματα φθορίου και χλωρεξιδίνης. Αν ο ασθενής εμφανίσει ευαισθησία στο βλεννογόνο του στόματος (βλεννογονίτιδα), μπορεί να κάνει στοματόπλυμα χαμομηλιού (1 lt), μαγειρικής σόδας (1 κ.σ) και αλατιού (1 κ.γ). Αν απαιτείται κάποια οδοντιατρική θεραπεία συνήθως αυτή γίνεται αμέσως μετά την χορήγηση της χημειοθεραπείας.
Μετά την αντινεοπλασματική θεραπεία
Μετά το τέλος των θεραπειών ο ασθενής μπαίνει και πάλι σε προληπτικό πρόγραμμα επανεξετάσεων. Οι επανεξετάσεις είναι απαραίτητες καθώς πολλές φορές η αντινεοπλασματική αγωγή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη διάπλαση των δοντιών, των σιελογόνων αδένων κτλ.